Notat skoleudviklingssamtale 2025
På Kollerup skole arbejder vi, som en del af Vejle Kommunes skolevæsen, med afsæt i nationale og kommunale målsætninger og strategier for skoler og SFO samt skolens værdier: Faglighed, fællesskab og nærvær.
Vores kerneopgave er at skabe de bedst mulige trivsels- og læringsbetingelser, så alle børn bliver så dygtige som de kan. Kerneopgaven løses med afsæt i Vejle Kommunes børnesyn:
Vores børnesyn er, at alle børn og unge kan lære og at mennesker udvikler sig i samspil med andre. Børn og unge gør grundlæggende det bedste, de kan, og børn og unge deltager i læringsfællesskaber, hvis de kan. Når der opstår udfordringer, forholder vi os professionelt til den pædagogiske kontekst barnet befinder sig i for at kunne lave et perspektivskifte – det kunne være fra individfokus til fællesskabsfokus. Beslutninger for den enkelte findes som udgangspunkt i fællesskabet og i den pædagogiske kontekst. Vi har fokus på potentialer og ressourcer og er mindre optagede af diagnoser og problemer iboende den enkelte. Vi er opmærksomme på, hvilke behov børn og unge kommunikerer verbalt og med deres kropssprog. Her er observationer og børnesamtaler gode værktøjer.
Vi er optagede af mangfoldige og stærke fællesskaber hvor vi tager udgangspunkt i, at forskellighed er en styrke. Vi er medskabere af en kultur, hvor vi skubber til normalitetsbegrebet og tør rykke ved faste forståelser af, hvad der er normalt. (Strategi for udviklende fællesskaber, 2020)
Til skoleudviklingssamtalen havde vi fokus på følgende 4 temaer; fællesskabende aktiviteter, trivselsarbejde i klasserne, læse- og matematikresultater samt elevfravær.
- Fællesskabende aktiviteter
I dette skoleår har vi fokus på skolens værdi; fællesskab. Vi arbejder med klassefællesskabet, venskabsklasser samt skolefællesskabet.
Vi har dannet venskabsklasser på tværs af skolen hvor eleverne mødes om faglige og sociale emner. Skoleåret startede med et forløb om skolesprog, som vi også har arbejdede med inden sommerferien. På Kollerup Skole vil vi tale pænt om og til hinanden, og vi har derfor arbejdet med sproget blandt børnene.
Venskabsklasserne har læst og løst matematikopgaver sammen og i foråret skal vi have billedkunstuge. Vi tror på at venskabsklasserne styrker børnenes kendskab til hinanden på tværs af skolen og giver et bedre tilhørshold til Kollerup Skole. Repræsentanter fra elevrådet deltog i punktet og fortalte om venskabsklasserne og skolesprog.
- Trivselsarbejde i klasserne
Vi arbejder med trivsel på alle klassetrin i løbet af skoleåret. Vi har uddannet en medarbejder i ”diamant-forløbet”, som støtter klassens lærere når forløbene gennemføres i klasserne. I foråret tager alle elever den nationale trivselsmåling og vi har fokus på både forberedelses- og efterbehandlingsfasen således arbejdet med indholdet i trivselsmålingen bliver en kontinuerlig del af klassens trivselsarbejde.
Vi har i dette skoleår haft særligt fokus på trivsel – elevernes oplevelse af faglig støtte samt elevinddragelse – da disse emner scorede relativt lavt i sidste måling. En gruppe elever fra 4. klasse deltog i punktet og fortalte om hvordan de inddrages i trivselsarbejdet.
- Læse- og matematikresultater
Elevernes resultater i matematik er gode på alle årgange – og vi formår at udvikle elevernes matematiske kompetencer og fastholde glæden ved matematikken i hele forløbet.
Elevernes resultater i dansk/læsning skal blive bedre. Vi skal have fokus på vores læseundervisning og læseindlæring og det vil være et arbejde, som vi tager fat på i det kommende skoleår så vi kan løfte elevernes samlede læsekompetencer.
- Elevfravær
Vores fraværsdata viser en stigning i fravær for en gruppe af vores elever – det være sig både sygdom og anden fravær - og vi har fokus på elevens samlede fravær og den betydning det har for barnets læring og trivsel i klassefællesskabet. Vi følger op på fravær i samarbejde med hjemmet da det er et vigtigt tema. 2 fraværsdage pr. måned svarer til en måneds mindre skolegang på et helt skoleår.
Vi kunne være dykket ned i data om mange andre temaer eks. fagligt indhold i andre fag, SFOs hverdag og indhold, overgange fra børnehave og til Bredagerskolen samt udvikling af vores pædagogiske praksis. Det er temaer som vi arbejder med og følger op på løbende på skolen.
Rikke Klinkby
Skoleleder
Kollerup Skole